Derfor skal du tage i Innovationspraktik

Praktikken gør det lettere for medarbejdere og ledere at lære af hinanden.

Foto: Lene Krogh Jeppesen

Vær med i Innovationspraktik - enten som vært eller praktikant. Og lær nyt om din egen arbejdsplads, dig selv og andre. 

Center for Offentlig Innovation har skabt Innovationspraktikken for at gøre det lettere for offentlige arbejdspladser, medarbejdere og ledere at lære af hinanden - på tværs af den offentlige sektor. 

Innovationspraktik er en genvej til innovation. Tre ud af fire innovationer i den offentlige sektor er helt eller delvist genbrug af andres løsninger, og fire ud af fem innovationer sker i samarbejde med andre uden for arbejdspladsen. Samtidig viser forskningen, at innovationer i høj grad spredes gennem relationer. Og Innovationspraktikken skaber netop nye relationer. Derfor er der værdi at hente. Uanset om du på din arbejdsplads er vært for et besøg fra en eller flere innovationspraktikanter – eller om du selv rejser ud.

Nyt perspektiv på egne opgaver

Gennem ordningen tilbydes din arbejdsplads som praktikvært at få et spændende besøg, der giver nyt perspektiv på egne opgaver. Eller du
kan selv komme i praktik på en anden arbejdsplads. På den måde skabes personlige møder og nye relationer, så gode løsninger hurtigere udveksles.

Praktikværterne kan ønske sig besøg af 1-3 praktikanter. Både værter og praktikanter kan ønske, hvor lang tid besøget skal vare (2-5 dage). Innovationspraktikken sker hvert år i uge 37. Det hele er frivilligt, og Center for Offentlig Innovation inviterer alle kommunale og statslige arbejdspladser og ansatte uanset stilling til at være med.

Deltagerne i 2016 fortæller i evalueringen om meget høj tilfredshed, nytte og nye relationer med andre arbejdspladser. Det gælder både arbejdspladserne og praktikanterne. 

Center for Offentlig Innovation arbejder sammen med et netværk af partnere for at sikre, at Innovationspraktikken har mangfoldighed og lokal forankring.

Det siger værterne:

• 92 procent anbefaler andre at blive praktikværter

• 78 procent er i meget høj grad eller i høj grad tilfredse

• 75 procent har haft konkret nytte af at være værter, bl.a. i form af kendskab til nye løsninger og inspiration til at justere egne måder at arbejde på

• 89 procent har været i kontakt med praktikanten igen efter praktikopholdet

Det siger innovationspraktikanterne:

• 96 procent anbefaler Innovationspraktikken til andre

• 88 procent er i meget høj grad eller i høj grad tilfredse

• 75 procent har haft konkret nytte af at være i praktik, bl.a. i form af kendskab til nye løsninger og inspiration til at justere egne måder at arbejde på

Hvordan kan min arbejdsplads og jeg være med?

Innovationspraktik er for alle offentlige arbejdspladser – og både medarbejdere og ledere kan deltage.

Det er fuldstændigt frivilligt at deltage. Det gælder både for de arbejdspladser, der sender en praktikant ud eller som er værter. Og for de praktikanter, der tager afsted og skaber nye relationer for sin arbejdsplads.

Det særligt heldige er, at dét, som er helt almindeligt på din arbejdsplads, kan være nyt og nyttigt for andre. Derfor behøver hverken du eller din arbejdsplads være hyperinnovative for at deltage.

Det eneste, der kræves for at blive praktikvært, er:

• At du og din arbejdsplads er nysgerrige og har lyst til at dele viden og blive inspireret

• At I kan stille jer til rådighed for besøg for 1-3 praktikanter i 2-5 dage. Vælg frit

• At du som praktikvært deltager i en forberedende workshop forud for uge 37

Det eneste, der kræves for at blive innovationspraktikant, er

• At du og din arbejdsplads er nysgerrige og har lyst til at dele viden og blive inspireret

• At du aftaler med din arbejdsplads, at det er en god idé

• At du som praktikant deltager i en forberedende workshop forud for uge 37

Det med småt

Praktikstedet betaler ikke løn til praktikanten, der oppebærer sin sædvanlige løn hos egen arbejdsgiver. Udgifter til transport, logi mv. betales af praktikantens egen arbejdsgiver.